Často kladené dotazy
Které druhy jablek/hrušek/brambor jsou vhodné?
Každý typ! Nejdůležitější podmínkou je, že nesmí být měkké.
———
Je jedno jakým směrem mám napichovat jablko?
Doporučujeme napichovat na "šťopku". Při napíchnutí na "bubák" se starší jablka mohou rozpadnout.
———
Je loupač vhodný pro loupání ovoce/zeleniny se skvrnami na slupce?
Ano. Jen nastavíte nůž na loupání tlustší slupky zvětšením mezery na noži (viz. tip na nastavení tloušťky slupky). Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje použít tvrdšího jablka,….
———
Mohu nastavit tloušťku spirály?
Ne, tloušťka spirály je závislá na výšce stoupání spirály/závitu na hřídeli s rukojetí, kterou otáčíme.
———
Mohu nastavit tloušťku slupky?
Ano - je to snadné! Povolíme křídlovou matku na “Loupacím noži“ (otočením proti směru hodinových ručiček) a vysuneme nůž dopředu, tím zvětšíme mezeru, čím větší mezera, tím silnější bude oloupaná slupka.
———
Dostanu loupač již smontovaný?
Loupač je téměř připraven k použití. Obtížné prvky jsou již namontované. Stačí namontovat jen rukojeť, bodec, loupací nůž. Namontovány nejsou z důvodu vhodného balení. Manuál montáže je součástí výrobku.
———
Máte nějaké rady pro přípravu spirálových hranolek?
Ano.
- Položte pečící papír na plech a lehce potřete olejem, aby se spirály nepřipekly k plechu.
- Spirálovité hranolky vytvoříte jednoduše tím, že napíchnete bramboru na bodec stejným způsobem jako jablko a točíte kličkou. Výsledek je bramborová spirála.
- Roztáhněte bramborovou spirálu na plech s pečícím papírem a pokládejte s malou mezerou od sebe, jednu vedle druhé.
- Osolte, posypte kořením, popřípadě přidejte další bylinky podle chuti.
- Pečte v horké troubě na 180 stupňů Celsia nebo ve fritovacím hrnci dozlatova.
———
Když mám nakrájenou bramborovou spirálu, co mám dělat s “bramborovým jádrem“ (vykrojeným válečkem)?
Snadné! Váleček nakrájíte na kolečka stejné tloušťky jako je spirála a opečete společně se spirálami. Dětem pak můžete říci, že to jsou zlaté medaile, mince,… a uvidíte že zmizí jako první.
———